Kurczaka przygotowuję w domu bardzo często, jest dość szybkim i do tego bardzo sycącym daniem. Zazwyczaj pojawia się u mnie na obiad lub kolację po treningową. Przepis podkradłam mamie, która gotuje najlepiej na świecie i pewnie, gdyby nie ona, nie zaczęłabym uczyć się gotować.
KURCZAK Z BATATAMI I CUKINIĄ
Składniki:
- pierś z kurczaka (200 g)
- pół batata (lub zwykły ziemniak)
- pół cukinii
- ząbek czosnku
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- sól morska, pieprz czarny, oregano, ostra papryka, tymianek
Kurczaka naciąć i przyprawić solą, pieprzem, oregano i odrobiną ostrej papryki. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, ewentualnie skropić sokiem z cytryny i całość zawinąć w folię aluminiową. Batata dokładnie wypłukać, lub obrać i pokroić w plastry. Następnie skropić oliwą i posypać tymiankiem. Cukinię pokroić w plastry. Wszystko pieczemy w 180°- kurczaka przez około 30 min, a batata i cukinię 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz