sobota, 21 lutego 2015

KURCZAK Z BATATAMI I CUKINIĄ


 Kurczaka przygotowuję w domu bardzo często, jest dość szybkim i do tego bardzo sycącym daniem. Zazwyczaj pojawia się u mnie na obiad lub kolację po treningową. Przepis podkradłam mamie, która gotuje najlepiej na świecie i pewnie, gdyby nie ona, nie zaczęłabym uczyć się gotować. 


KURCZAK Z BATATAMI I CUKINIĄ
Składniki: 
  • pierś z kurczaka (200 g)
  • pół batata (lub zwykły ziemniak) 
  • pół cukinii 
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól morska, pieprz czarny, oregano, ostra papryka, tymianek



Kurczaka naciąć i przyprawić solą, pieprzem, oregano i odrobiną ostrej papryki. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, ewentualnie skropić sokiem z cytryny i całość zawinąć w folię aluminiową. Batata dokładnie wypłukać, lub obrać i pokroić w plastry. Następnie skropić oliwą i posypać tymiankiem. Cukinię pokroić w plastry. Wszystko pieczemy w 180°- kurczaka przez około 30 min, a batata i cukinię 15 min. 






Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz