sobota, 28 marca 2015

PASTA Z AWOKADO

W tym tygodniu trochę zaniedbałam bloga. Tu egzaminy, nauka, treningi i wiele innych obowiązków, więc trzeba to jakoś pogodzić. Na szczęście są weekendy i można wszystko nadrobić :)
Dziś przepis na przepyszną pastę
Głównym składnikiem jest awokado, które zawiera dużo witaminy B9, B6, K, E i C, dużo karotenów, białka oraz sporo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Do tego owoc awokado zawiera aż 20-30% nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych występujących w olejach roślinnych i rybie), które nie powodują wzrostu cholesterolu, ale przyśpieszają metabolizm i są bardzo zdrowe.
PASTA Z AWOKADO
Potrzebujemy: 
  • awokado
  • 200g twarogu chudego/półtłustego
  • małą cebulkę
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżkę siemienia lnianego
  • łyżkę jogurtu naturalnego 
  • ząbek czosnku
  • koperek, pieprz
Awokado obieramy, cebulkę, czosnek i koperek kroimy, po czym dodajemy do twarogu. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z jogurtem i siemieniem lnianym. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i blendujemy. Najlepiej nie wyrzucać pestki z awokado, ponieważ później można ją wsadzić do pasty, aby nie sczerniała.



Kaloryczność: łącznie ok. 500kcal, 1/5 pasty ok. 100kcal. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz