środa, 18 marca 2015

OMLETY x2

Dziś kolejny przepis! Tym razem na omlet, a właściwie dwa, które różnią się kalorycznością i przede wszystkim składnikami odżywczymi. Omlet śniadaniowy składa się ze złożonych węglowodanów, białka i tłuszczy. Natomiast ten na kolację głównie z białka i warzyw, ponieważ komponując wieczorny posiłek staram się koncentrować na źródle białka, unikając dużych ilości węglowodanów na noc. 


OMLET ŚNIADANIOWY Z ŻURAWINĄ I MUSEM GRUSZKOWYM
 Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 białka (jaja kurzego)
  • 4 łyżki płatków owsianych/ żytnich (40 g)
  • 50 ml mleka 1,5-2% tł./ mleka roślinnego
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 1/2 gruszki
  • cynamon
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Żurawinę dokładnie płuczemy( najlepiej wrzątkiem), kroimy. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy żurawinę i cynamon. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnie (można skropić ją oliwą), po kilku minutach obracamy na drugą stronę do jego usmażenia. Następnie 1/2 gruszki kroimy, lub blendujemy na mus, dodając na koniec cynamon. Na gotowy omlet nakładamy mus gruszkowy + opcjonalnie polewając miodem.

Omlet dostarcza: (nie licząc miodu)

21,7 g białka
97 g węglowodanów
9,7g tłuszczy
9g błonnika
400 kcal






OMLET Z WARZYWAMI I TWAROGIEM- NA KOLACJĘ
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • szczypiorek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 50g chudego twarogu
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 100g passaty (przetartych pomidorów) 
  • ząbek czosnku 
  • oregano (lub inne zioła), sól, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek
Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną i żółtą, doprawiamy ziołami. Po 2-3 min dodajemy passatę, dusimy aż do zmięknięcia papryki. Jajka łączymy z białkami, dodając posiekany szczypiorek, doprawiając szczyptą soli i pieprzem, wlewamy na rozgrzaną patelnię (można skropić ją oliwą). Na talerz wykładamy umyte liście szpinaku, układamy na niego omlet, dodając przygotowane wcześniej warzywa z passatą. Całość posypujemy twarogiem (czego nie ma na zdjęciach).

Omlet dostarcza: 
25,3g białka
8g tłuszczu
10g węglowodanów
290 kcal





Przypominam , że gramatura jest dostosowana do moich porcji. Oczywiście to już zależy od Ciebie i Twojego zapotrzebowania jakiej wielkości będzie twój omlet, czy z większej lub mniejszej ilości jaj/płatków/twarogu, etc. 


Miłego dnia :)

1 komentarz: