Dziś kolejny przepis! Tym razem na omlet, a właściwie dwa, które różnią się kalorycznością i przede wszystkim składnikami odżywczymi. Omlet śniadaniowy składa się ze złożonych węglowodanów, białka i tłuszczy. Natomiast ten na kolację głównie z białka i warzyw, ponieważ komponując wieczorny posiłek staram się koncentrować na źródle białka, unikając dużych ilości węglowodanów na noc.
OMLET ŚNIADANIOWY Z ŻURAWINĄ I MUSEM GRUSZKOWYM
Składniki:
Składniki:
- 1 jajko
- 2 białka (jaja kurzego)
- 4 łyżki płatków owsianych/ żytnich (40 g)
- 50 ml mleka 1,5-2% tł./ mleka roślinnego
- łyżka suszonej żurawiny
- 1/2 gruszki
- cynamon
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Omlet dostarcza: (nie licząc miodu)
21,7 g białka
97 g węglowodanów
9,7g tłuszczy
9g błonnika
400 kcal
OMLET Z WARZYWAMI I TWAROGIEM- NA KOLACJĘ
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- szczypiorek
- garść świeżych liści szpinaku
- 50g chudego twarogu
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 100g passaty (przetartych pomidorów)
- ząbek czosnku
- oregano (lub inne zioła), sól, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
Omlet dostarcza:
25,3g białka
8g tłuszczu
10g węglowodanów
290 kcal
Przypominam , że gramatura jest dostosowana do moich porcji. Oczywiście to już zależy od Ciebie i Twojego zapotrzebowania jakiej wielkości będzie twój omlet, czy z większej lub mniejszej ilości jaj/płatków/twarogu, etc.
Miłego dnia :)
Szybkie w przygotowaniu danie
OdpowiedzUsuń