piątek, 6 marca 2015

KASZA JAGLANA


Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych kasz. Świetnie smakuje na słodko, jak i słono. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze - stanowi  duże źródło węglowodanów złożonych,  dzięki czemu może stać się zamiennikiem ryżu, makaronów, płatków owsianych, pieczywa lub innych kasz. Oprócz węglowodanów i błonnika zawiera też sporą dawkę przyswajalnego białka oraz leucynę - aminokwas, który pomaga w rozwoju tk. mięśniowej. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witamin z gruby B, kwasu foliowego, żelaza, miedzi i magnezu. Kasza jaglana to produkt lekkostrawny i bezglutenowy,więc osoby chorujące na celakię bez problemu mogą ją spożywać. 


KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM (ok. 320 kcal)
Składniki: 
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • średnie jabłko
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżeczka miodu
  • cynamon
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon, kroimy jabłko. Dodajemy do kaszy razem z miodem i płatkami migdałowymi. 




MUS JAGLANY Z BANANEM (ok. 380 kcal)
Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka 1,5-2 % tł. (250ml)
  • średni banan
  • łyżeczka kakao 70%
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, gotujemy na mleku ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kakao do kaszy. Następnie blendujemy pół banana (lub ugniatamy widelcem) -mieszamy z kaszą, a 2. połówkę kroimy w plasterki. 






KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI (ok. 260 kcal)
Składniki:
  • 3,4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki przetartych pomidorów (passatta)
  • 80g brokuła
  • 3 małe pieczarki
  • 1/4 cukinii 
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • łyżeczka oliwy/ oleju rzepakowego
  • sól morska, pieprz czarny, oregano, papryka słodka
+ dodatkowo można przygotować do kaszy pierś z kurczaka lub indyka i świetnie nada się do lunchboxa do szkoły/ pracy. 

Kaszę 
płuczemy kilkakrotnie, gotujemy ok. 10 minut. W osobnym garnku podsmażamy na oliwie cebule, po 2-3 min dodajemy cukinię, pieczarki, podgotowanego brokuła, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy przetarte pomidory i doprawiamy. Całość łączymy z kaszą. 








 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz