Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych kasz. Świetnie smakuje na słodko, jak i słono. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze - stanowi duże źródło węglowodanów złożonych, dzięki czemu może stać się zamiennikiem ryżu, makaronów, płatków owsianych, pieczywa lub innych kasz. Oprócz węglowodanów i błonnika zawiera też sporą dawkę przyswajalnego białka oraz leucynę - aminokwas, który pomaga w rozwoju tk. mięśniowej. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witamin z gruby B, kwasu foliowego, żelaza, miedzi i magnezu. Kasza jaglana to produkt lekkostrawny i bezglutenowy,więc osoby chorujące na celakię bez problemu mogą ją spożywać.
KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM (ok. 320 kcal)
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- średnie jabłko
- łyżka płatków migdałowych
- łyżeczka miodu
- cynamon
MUS JAGLANY Z BANANEM (ok. 380 kcal)
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka 1,5-2 % tł. (250ml)
- średni banan
- łyżeczka kakao 70%
KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI (ok. 260 kcal)
Składniki:
- 3,4 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki przetartych pomidorów (passatta)
- 80g brokuła
- 3 małe pieczarki
- 1/4 cukinii
- 1/4 czerwonej cebuli
- łyżeczka oliwy/ oleju rzepakowego
- sól morska, pieprz czarny, oregano, papryka słodka
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, gotujemy ok. 10 minut. W osobnym garnku podsmażamy na oliwie cebule, po 2-3 min dodajemy cukinię, pieczarki, podgotowanego brokuła, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy przetarte pomidory i doprawiamy. Całość łączymy z kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz