Kiedy pierwszy raz spróbowałam wersję hummusu z czerwonej fasoli, strasznie mi zasmakował. Co prawda jego wygląd nie zachęca do zjedzenia, za to jest przepyszny w smaku. Zdecydowanie wolę pasty warzywne - hummusy, niż różnego rodzaju serki, które możemy spotkać w sklepach. Świetnie smakują z pełnoziarnistym pieczywem lub waflami ryżowymi.
HUMMUS Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (240 g)
- 4 sztuki suszonych pomidorów
- poł pęczka natki pietruszki
- mała cebula
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- tymianek
- odrobina soli, pieprzu
Fasolę odcedzamy. Kroimy pomidory, cebulę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy. Pod koniec doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz