piątek, 13 marca 2015

FRYTKI NA 3 SPOSOBY



Jak pewnie każdy wie, frytki nie należą do zdrowych dań, zwłaszcza te smażone na głębokim oleju - są tłuste, przesolone i przede wszystkim strasznie kaloryczne. Poza tym taka obróbka termiczna, jak smażenie ziemniaków, niszczy zawarte w nich witaminy i minerały. Jednak nie zawsze musimy rezygnować z tego, co naprawdę lubimy, wystarczy przygotować to w odpowiedni sposób. 
„Frytki warto zrobić samodzielnie i w piekarniku, dodając odrobinę oliwy oraz ziół. Dzięki temu będą dużo zdrowsze i bez wyrzutów sumienia można się nimi zajadać. 

OTO KILKA SPOSOBÓW NA ZDROWSZĄ WERSJĘ:

Z PIETRUSZKI
(składniki na 1 porcję- ok. 60 kcal)
  • duży korzeń pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • oregano, zioła prowansalskie




Z BATATÓW
(ok. 200 kcal) 
  • średni batat (200g)
  • łyżka oliwy 
  • tymianek/ bazylia


Z ZIEMNIAKÓW
(ok. 220 kcal) 

  • 2-3 sztuki ziemniaków (220g)
  • łyżeczka oliwy
  • sól morska, pieprz, zioła

SOSY
1. Czosnkowy (90-100 kcal)
  • jogurt naturalny 125g
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz, sól, zioła
Jogurt doprawiamy, obieramy czosnek i przeciskamy go, dodając do jogurtu. 

2. Z awokado (140kcal)
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • pieprz, sól, czerwona papryka
Wszystkie składniki blendujemy, doprawiając na końcu. 

Oprócz wymienionych wyżej propozycji, domowe frytki można zrobić z selera, marchewki lub dowolnych warzyw. Ważne jest, aby dobrze umyć warzywo (najlepiej nie obierając go ze skórki) i pokroić w talarki, plastry, jak kto woli :) Pieczemy w temperaturze 200°C aż zrobią się miękkie i złociste. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz