Jak pewnie każdy wie, frytki nie należą do zdrowych dań, zwłaszcza te smażone na głębokim oleju - są tłuste, przesolone i przede wszystkim strasznie kaloryczne. Poza tym taka obróbka termiczna, jak smażenie ziemniaków, niszczy zawarte w nich witaminy i minerały. Jednak nie zawsze musimy rezygnować z tego, co naprawdę lubimy, wystarczy przygotować to w odpowiedni sposób.
„Frytki” warto zrobić samodzielnie i w piekarniku, dodając odrobinę oliwy oraz ziół. Dzięki temu będą dużo zdrowsze i bez wyrzutów sumienia można się nimi zajadać.
OTO KILKA SPOSOBÓW NA ZDROWSZĄ WERSJĘ:
Z PIETRUSZKI
(składniki na 1 porcję- ok. 60 kcal)
(składniki na 1 porcję- ok. 60 kcal)
- duży korzeń pietruszki
- łyżeczka oliwy
- oregano, zioła prowansalskie
Z BATATÓW
(ok. 200 kcal)
- średni batat (200g)
- łyżka oliwy
- tymianek/ bazylia
Z ZIEMNIAKÓW
(ok. 220 kcal)
(ok. 220 kcal)
- 2-3 sztuki ziemniaków (220g)
- łyżeczka oliwy
- sól morska, pieprz, zioła
SOSY
1. Czosnkowy (90-100 kcal)
- jogurt naturalny 125g
- duży ząbek czosnku
- pieprz, sól, zioła
2. Z awokado (140kcal)
- 1/2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka siemienia lnianego
- pieprz, sól, czerwona papryka
Oprócz wymienionych wyżej propozycji, domowe frytki można zrobić z selera, marchewki lub dowolnych warzyw. Ważne jest, aby dobrze umyć warzywo (najlepiej nie obierając go ze skórki) i pokroić w talarki, plastry, jak kto woli :) Pieczemy w temperaturze 200°C aż zrobią się miękkie i złociste.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz